Publicată în revista de specialitate Neuron, noua metodă permite cercetătorilor să „sondeze” în creierul şoarecilor şi să vadă modul în care astrocitele influenţează comunicarea dintre celule în timp real, scrie Medical Xpress.
În particular, echipa de cercetători americani s-a concentrat pe legătura astrocitelor cu sinapsele, joncţiunea dintre neuroni care le permite acestora să comunice între ei.
„Am putut vedea modul în care astrocitele şi sinapsele au un contact fizic şi am putut determina cum aceste legături se schimbă în condiţii precum boala Alzheimer şi Huntington”, a precizat autorul principal al studiului Baljit Khakh. „Ce am descoperit poate deschide calea către noi strategii pentru tratarea acestor boli, spre exemplu, prin identificarea interacţiunilor celulare care susţin funcţiile normale ale creierului”.
În metoda creată de echipă, mai multe culori de lumină trec printr-o lentilă pentru a amplifica obiectele care ar fi invizibile cu ochiul liber şi care ar fi mult mai mici decât cele vizibile cu tehnicile anterioare.
„Ştim că astrocitele joacă un rol important în modul în care funcţionează creierul şi, de asemenea, influenţează apariţia bolilor”, a precizat Chris Octeau, unul dintre cercetători. „Dar modul în care celulele realizează aceste lucruri a rămas ceva nerezolvat”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
O elevă de doar 17 ani a creat un tratament revoluţionar împotriva leziunilor cerebrale
Ce s-ar întâmpla dacă cineva ţi-ar atinge creierul? 15 lucruri pe care nu le ştiai – VIDEO